wtorek, 23 lutego 2010
Czekoladowe pancakes

Egzamin z Grecji Starożytnej coraz bliżej... Dlatego nie mam zbyt wiele czasu na robótki, a jak się coś znajdzie to tworzę rzeczy wymiankowe. Wolne chwile spędzam także na wynajdywaniu przepisów na obiad :P Wczoraj znalazłam super danko, czyli czekoladowe pancakes. Smakowały wszystkim :) Nawet na zimno są niesamowite, takie puszyste i mniamuśne :D Przepis znalazłam na blogu Ilonkowo.

Składniki na około 12 pancakes:


2 duże jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1,5 szklanki mąki (lub troszkę mniej, zależy od mąki)
1/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
pół łyżeczki soli
pół szklanki posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
dodatkowo: sos czekoladowy

Wszystkie składniki poza kawałkami czekolady zmiksować, na końcu wrzucić czekoladę, wymieszać.

Smażyć na minimalnej ilości oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.

Podawać na gorąco posmarowane sosem czekoladowym lub bitą śmietaną, można posypać posiekanymi orzechami laskowymi/włoskimi. Smacznego!

Photobucket

poniedziałek, 15 lutego 2010
Naleśniki pizzowe

Mhmmm... jestem początkująca w kuchni wegetariańsko - wegańskiej. Dlatego bardzo mnie cieszy gdy w końcu uda mi się przyrządzić coś co ma smak i zapełnia żołądek na dłużej niż godzinę :D

Przepis znalazłam na blogu Ilonkowo. Przepis troszkę zmodyfikowałam.

Składniki:
1 duży jogurt naturalny (najtańszy z Biedronki w moim przypadku hehe) lub 1 szklanka mleka
mąka (ok. 7 łyżek)
1 jajko
200g żółtego startego sera
warzywka (papryka, cebulka)
przyprawa do pizzy lub zioła: bazylia, oregano
szczypta soli, pieprzu
pieczarki (z 8 średnich; ja dałam pół paczki tych z Biedronki)

Przygotowanie:

Jajko roztrzepujemy w moim przypadku z jogurtem ale można też z 1 szklanką mleka. Dodajemy starty ser, mąkę.

Photobucket

Warzywka kroimy w kosteczkę i podgrzewamy na patelni, aż zmiękną. Cebulkę dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na oliwie. Można dodać również podsmażone pieczarki.

Photobucket

Doprawiamy całość. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiano. Gotowe polewamy ketchupem czy sosem czosnkowym. Najlepsze są gdy troszkę przestygną :) Smacznego!

Photobucket

niedziela, 14 czerwca 2009
Tosty włoskie

Wczoraj mój ukochany wpadł na pomysł, żeby na kolację zrobić tosty włoskie. Potrawa bardzo mi smakowała dlatego chcę umieścić tutaj "przepis"  :D

 

Składniki:

chlebek włoski (może być bagietka, najlepiej coś pszennego)

mozarella (1 opakowanie 250g)

listki świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

pomidor (najlepsze są koktajlowe, my użyliśmy zwykłych jako że koktajlowe nam się wyszły)

pieprz cayenne

 

Najpierw pokroiliśmy chlebek i składniki

 

 

 

 

Włożyliśmy chlebuś na patelnię, którą wcześniej wysmarowaliśmy oliwą z oliwek.

 

 

 

Poczekaliśmy aż się przyrumieni i podpiecze :D Chodziło o to żeby był chrupiący :)

 

 

Potarliśmy chlebek czosnkiem, połozyliśmy mozarellę, posypaliśmy mozarelle pieprzem cayenne i obłożyliśmy całość bazylią i pomidorkiem.

 

SMACZNEGO !!!

Zakładki:
Ciekawe blogi blogspot
Ciekawe blogi blox
Ciekawe blogi inne
Ciekawe blogi onet
Tu Kupuję: Hafty
Tu Kupuję: Scrapki